Ανεπάρκεια λιπάσης λυσοσωμικού οξέος ( LAL-D)

Ανεπάρκεια λιπάσης λυσοσωμικού οξέος (LAL-D)

LAL – Deficiency

ORPHA:275761
Ορισμός

Μια σπάνια, προοδευτική μεταβολική νόσος του ήπατος που οφείλεται σε ανεπάρκεια ή έλλειψη της λυσοσωμικής όξινης λιπάσης και χαρακτηρίζεται από δυσλιπιδαιμία και μαζική συσσώρευση λιπιδίων που οδηγεί σε ηπατομεγαλία και ηπατική δυσλειτουργία, σπληνομεγαλία και επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση.

Eπιποπλασμός

Ο παγκόσμιος επιπολασμός γεννήσεων για την ανεπάρκεια λιπάσης λυσοσωμικού οξέος υπολογίζεται σε 1/177.000. Ωστόσο, ο επιπολασμός των γεννήσεων είναι χαμηλότερος σε πληθυσμούς με Φινλανδική, Εβραϊκή Ασκενάζι και Νότια ή Ανατολική ασιατική καταγωγή.

Κλινική περιγραφή

Η πάθηση εμφανίζεται με ποικίλους ρυθμούς εξέλιξης και σοβαρότητας. Η πρώιμη, ταχέως εξελισσόμενη μορφή, η νόσος Wolman, εμφανίζεται στη νεογνική ή βρεφική περίοδο με μη ειδικά συμπτώματα μαζικής ηπατοσπληνομεγαλίας, ηπατικής ανεπάρκειας, διάρροιας, στεατόρροιας* και έμετου, με αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση και την καχεξία. Οι ασβεστώσεις των επινεφριδίων εμφανίζονται στα μισά περίπου βρέφη. Η μεταγενέστερη μορφή, η νόσος αποθήκευσης χοληστερυλεστέρα (CESD), εμφανίζεται μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης με μια πιο μεταβλητή κλινική πορεία που κυμαίνεται από ασυμπτωματική έως συμπτωματική. Η προοδευτική συσσώρευση λυσοσωμικών λιπιδίων οδηγεί στη χαρακτηριστική ηπατική παθολογία και δυσλειτουργία (συμπεριλαμβανομένης της ηπατομεγαλίας, της ηπατικής ίνωσης ή/και κίρρωσης και αυξημένες τρανσαμινάσες ορού), δυσλιπιδαιμία (αυξημένη LDL-χοληστερόλη και τριγλυκερίδια ορού, με φυσιολογική έως χαμηλή συγκέντρωση προχοληστερόλης- HDL), αθηροσκλήρωση, σπληνομεγαλία και, τελικά, ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι δευτερεύουσες επιπλοκές είναι ποικίλες και μπορεί να περιλαμβάνουν πυλαία υπέρταση, ασκίτη, καχεξία, κιρσούς οισοφάγου, γαστρεντερική αιμορραγία, στεφανιαία νόσο, ανεύρυσμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, αναιμία και θρομβοπενία. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών εμφανίζουν σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως συχνή διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος, δυσαπορρόφηση και στεατόρροια.

Αιτιολογία

Η ασθένεια οφείλεται σε μεταλλάξεις στο γονίδιο LIPA (10q23.2-q23.3) που κωδικοποιεί το ένζυμο λιπάση λυσοσωμικού οξέος (LAL). Το LAL υδρολύει τους εστέρες της χοληστερίνης και τα τριγλυκερίδια, και έτσι η ανεπάρκεια LAL έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευση αυτών των λιπιδίων στο ήπαρ, τη σπλήνα και άλλα όργανα. Ο μεταβλητός φαινότυπος οφείλεται στην ποσότητα της υπολειπόμενης δραστικότητας LAL, λιγότερο από 1% για τη νόσο Wolman και μεταξύ 1-12% για CESD.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Η παρουσία ηπατομεγαλίας, αυξημένων τρανσαμινασών, ολικής χοληστερόλης, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας,τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεΐνης χαμηλής υψηλής πυκνότητας φανερώνουν την ύπαρξη της πάθησης. Η βιοψία ήπατος δείχνει μικροφυσαλιδώδη στεάτωση και/ή ίνωση ή κίρρωση. Η ανοσοχρώση για τη συσσώρευση λυσοσωμικού λίπους μπορεί να διευκολύνει τη διάγνωση. Η επιβεβαίωση γίνεται με αξιολόγηση της δραστικότητας της LAL σε δοκιμή κηλίδων ξηρού αίματος ή σε λευκοκύτταρα ή/καιπαρουσία παθολογικήςμετάλλαξης του γονιδίου LIPA.

Δρ Ευαγγελία Λυκοπούλου –  Παιδίατρος – Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, κρυπτογενή κίρρωση και συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία, καθώς και άλλες διαταραχές λυσοσωμικής αποθήκευσης.

Προγεννετική διάγνωση

Ο προγεννητικός γενετικός έλεγχος είναι πιθανός σε προσβεβλημένες οικογένειες.

Γενετική συμβουλευτική

Το πρότυπο κληρονομικότητας είναι αυτοσωμικό υπολειπόμενο και συνιστάται γενετική συμβουλευτική. Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε αδέρφια πάσχοντος ατόμου είναι 25%.

Διαχείριση και θεραπεία

Τα υποστηρικτικά μέτρα περιλαμβάνουν στατίνες και χολεστυραμίνη στη χοληστερόλη και μεταμόσχευση ήπατος για ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και να παρακολουθείται η διατροφική τους κατάσταση. Η μαγνητική τομογραφία για την εκτίμηση του όγκου του ήπατος και της σπλήνας μπορεί να είναι χρήσιμη. Είναι διαθέσιμη θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης (ERT) με το ένζυμο sebelipase alfa (εγκεκριμένο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ). Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη κλινική αποτελεσματικότητα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σε βρέφη με σοβαρή νόσο, η ΕRΤ βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης ενός έτους. Σε ασθενείς με μεταγενέστερη έναρξη της νόσου, η ERT μειώνει τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης και την περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος και βελτιώνει τις παραμέτρους των λιπιδίων. Η αναιμία και η θρομβοπενία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τυπικές προσεγγίσεις. 

Πρόγνωση

Στο CESD, η πρόγνωση και το προσδόκιμο ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την έγκαιρη διάγνωση. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση με την ΕRΤ είναι, ακόμη, άγνωστη.

 

*Στεατόρροια: Αυξημένη απέκκριση λίπους στα κόπρανα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Σχετικές Δημοσιεύσεις: NHI

Κλινικές ΔοκιμέςClinicaltrials.gov

European Reference Network: ERN RARE LIVER

Ελληνικά Εξιδεικευμένα κέντρα:

Οργανώσεις Ασθενών: LAL-D AWARE

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο παρουσιάζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το υλικό δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη από εξειδικευμένο ειδικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για διάγνωση ή θεραπεία.

Πηγή : Orphanet
Εμπειρογνώμονας: Δρ Barbara BURTON

Τελευταία ενημέρωση : Απρίλιος 2020

 

 

H σελίδα έχει δημιουργηθεί με τη στήριξη της AstraZeneca