Χ-Φυλοσύνδετη Υποφωσφαταιμία

Χ-Φυλοσύνδετη Υποφωσφαταιμία (ΧLH)

X-linked hypophosphatemia

ORPHA:89936
Ορισμός

Μια σπάνια κληρονομική διαταραχή των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στα νεφρά που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αποβολή φωσφορικών από τους νεφρούς, υποφωσφαταιμία, ραχίτιδα και/ή οστεομαλάκυνση και μειωμένη ανάπτυξη.

Eπιδημιολογία

Είναι η πιο κοινή μορφή κληρονομικής υποφωσφαταιμίας με επιπολασμό περίπου 1/25.000 παγκοσμίως*. Η ασθένεια επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα.

Κλινική περιγραφή

Η Φυλοσύνδετη Υποφωσφαταιμία (XLH) εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία με τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά της ραχίτιδας, όπως κοντό ανάστημα, πόνος στα οστά και σκελετικές παραμορφώσεις (κυρτωμένα κάτω άκρα: ραιβά γόνατα, ραχιτικό ροζάριο). Οδοντικές ανωμαλίες (υποτροπιάζοντα αποστήματα, μη φυσιολογική αδαμαντίνη) παρατηρούνται σε παιδιά και ενήλικες. Παρατηρούνται επίσης κρανιακές ανωμαλίες λόγω του πάχους των βρεγματικών και μετωπιαίων οστών και της κρανιοσυνοστέωσης. Στους ενήλικες, τα μυοσκελετικά συμπτώματα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου με μεγάλη επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Περιλαμβάνουν κατάγματα και ψευδοκατάγματα, πόνο, δυσκαμψία των αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα, ενθεσοπάθεια, απώλεια ακοής και μυϊκή αδυναμία.

Αιτιολογία

Η ασθένεια προκαλείται από αδρανοποιητικές μεταλλάξεις του γονιδίου PHEX (Xp22.1) που κωδικοποιεί μια ενδοπεπτιδάση που εκφράζεται κυρίως στα οστά και στα δόντια. Αν και ο μηχανισμός είναι άγνωστος, οι μεταλλάξεις στο γονίδιο PHEX οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας του Fibroblast growth factor-23 (FGF-23), μιας ορμόνης που παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τους οστεοβλάστες και τα οστεοκύτταρα και ρυθμίζει την ομοιοστασία των φωσφορικών αλάτων. Μέσω της δράσης του στα γονίδια συν-μεταφορέα νατρίου-φωσφορικού στο εγγύς νεφρικό σωληνάριο, καθώς και στα CYP271B και CYP24A1, η αύξηση του FGF-23 οδηγεί τελικά σε μειωμένη νεφρική επαναρρόφηση των φωσφορικών αλάτων και χαμηλά επίπεδα 1,25(OH)2D με αποτέλεσμα μειωμένη εντερική απορρόφηση φωσφόρου και ασβεστίου που οδηγεί στην μειωμένη επιμετάλλωση των οστών.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά και βιοχημικά ευρήματα και στα τυπικά ακτινογραφικά χαρακτηριστικά ραχίτιδας/οστεομαλάκυνσης. Τα βιοχημικά ευρήματα περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα του FGF-23 στην κυκλοφορία που σχετίζονται με υποφωσφαταιμία, υπερφωσφατουρία, φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στον ορό, αυξημένα ή φυσιολογικά επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης στο πλάσμα και αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης. Η απέκκριση φωσφορικών μπορεί να αξιολογηθεί μετρώντας τη μέγιστη σωληναριακή επαναρρόφηση ανά ρυθμό σπειραματικής διήθησης. Ο μοριακός γενετικός έλεγχος επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει και Χ -φυλοσύνδετη υπολειπόμενη υποφωσφαταιμική ραχίτιδα, την αυτοσωματική επικρατούσα υποφωσφαταιμική ραχίτιδα,την κληρονομική υποφωσφαταιμική ραχίτιδα με υπερασβεστιουρία (HHRH), ινώδη δυσπλασία οστών, σύνδρομο νεφρικού Fanconi, σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D και ογκογενή οστεομαλάκυνση .

Δρ Γιώργος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος, ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Γενετική Συμβουλευτική

Το XLH μεταδίδεται ως ένα φυλοσύνδετο νόσημα (X-συνδεδεμένο) με πλήρη διείσδυση, αλλά μεταβλητή εκφραστικότητα. Συνίσταται γενετική συμβουλευτική σε ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση.

Διαχείριση και θεραπεία

Συνιστάται πολυεπιστημονική φροντίδα από ειδικούς στον τομέα της Φυλοσύνδετης Υποφωσφαταιμίας. Η τρέχουσα συμβατική θεραπεία αποτελείται από ενεργά ανάλογα βιταμίνης D και συμπληρώματα φωσφορικών αλάτων, τα οποία αντίστοιχα ενισχύουν την πεπτική απορρόφηση των φωσφορικών και αντισταθμίζουν τη νεφρική απώλεια φωσφορικών. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ραχίτιδας και της οστεομαλάκυνσης και των συναφών συμπτωμάτων τους, καθώς και στη βελτίωση της οδοντικής επιμετάλλωσης,ωστόσο,συνήθως υπάρχει πλημελής αποκατάσταση των διαταραχών αυτών δεν είναι αιτιολογική και αυξάνει τα επίπεδα του FGF23 είναι δύσκολη η συμμόρφωση ιδίως στη χορήγηση φωσφορικών αλάτων με ανεπιθύμητες ενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα και επίσης πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν υπερπαραθυρεοειδισμό και/ή νεφροασβεστίωση. Στους ενήλικες, το όφελος από τη συνέχιση της συμβατικής θεραπείας παραμένει υπό συζήτηση.Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια νέα θεραπεία, ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του FGF23, εγκεκριμένο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ,για παιδιά εφήβους και ενήλικες ως μια εναλλακτική θεραπεία στη συμβατική θεραπεία το οποιο μειώνει τα επίπεδα του FGF-23 στην κυκλοφορία ,αποκαθιστά τις βιοχημικές διαταραχές της νόσου ,την ραχίτιδα, την οστεομαλάκυνση και πόρωση των καταγμάτων. Η διαχείριση περιλαμβάνει επίσης τακτική οδοντιατρική και ορθοδοντική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, νευροχειρουργική σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανές ορθοπεδικές παρεμβάσεις, ακουστικά βαρηκοΐας, φυσιοθεραπεία και διατροφική παρακολούθηση.

Πρόγνωση

Εάν η βέλτιστη θεραπεία και διεπιστημονική φροντίδα ξεκινήσει στην πρώιμη παιδική ηλικία, η πρόγνωση μπορεί να είναι καλή. Οι σκελετικές παραμορφώσεις μπορούν να αποφευχθούν ή να διορθωθούν με ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί διορθωτική ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση (κατά προτίμηση στο τέλος της ανάπτυξης). Σε ενήλικες που δεν έλαβαν τη βέλτιστη φροντίδα, τα χρόνια μυοσκελετικά συμπτώματα οδηγούν σε σωματικές αναπηρίες και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Σχετικές Δημοσιεύσεις: NHI

ΚλινικέςΔοκιμές: Clinicaltrials.gov

EuropeanReferenceNetwork:Endo-ERN

Εξειδικευμένο  Ελληνικό Κέντρο:Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος, ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο ΚΑΤ

ΟργανώσειςΑσθενών:XLHNetwork

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο παρουσιάζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το υλικό δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη από εξειδικευμένο ειδικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για διάγνωση ή θεραπεία.

* Πηγή: Beck-Nielsen SS, et al. Orphanet J Rare Dis. 2019;14:58–82. 7

Πηγή : Orphanet

Εμπειρογνώμονας: Δρ AgnèsLINGLART | EndoERN DrAnyaROTHENBUHLER | EndoERN* 

Τελευταία ενημέρωση :Αύγουστος 2020

H σελίδα έχει δημιουργηθεί με τη στήριξη της Genesis Pharma