Διαδικτυακή Ενημερωτική Καμπάνια για τη Ναρκοληψία

Published by Elina Miaouli on

Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκστρατεία για τη Ναρκοληψία

Ο Σύλλογος «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Ναρκοληψία, ετοίμασε μία ενημερωτική καμπάνια για αυτό το σχετικά άγνωστο νόσημα.

Η Ναρκοληψία είναι μία σπάνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του ύπνου και της εγρήγορσης.

Ειδικότερα, τα άτομα με Ναρκοληψία, σε διάφορες στιγμές της ημέρας, βιώνουν υπερβολική υπνηλία και αναπάντεχα επεισόδια ύπνου στα οποία δεν μπορούν να αντισταθούν, ακόμα και μετά από πολλές ώρες ύπνου, με αποτέλεσμα να αποκοιμιούνται οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμα και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων κατά τις οποίες θα έπρεπε να είναι σε πλήρη εγρήγορση, όπως για παράδειγμα στην οδήγηση. Επίσης, προκαλεί Καταπληξία, Υπνική Παράλυση, καθώς και Ψευδαισθήσεις.

Όλα αυτά τα συμπτώματα την κάνουν μία αρκετά εξουθενωτική διαταραχή, αφού προκαλεί στο άτομο έλλειψη ενέργειας αλλά και συγκέντρωσης, έντονη εξάντληση, διαταραχή της μνήμης, καθώς και ψυχική θολότητα, επηρεάζοντας έτσι όλες τις πτυχές της ζωής του.

Γι’ αυτό και συχνά, είτε στο σχολείο είτε στην εργασία, οι άνθρωποι με Ναρκοληψία θεωρούνται τεμπέληδες, οκνηροί, αδιάφοροι, κάτι που οδηγεί στον στιγματισμό τους, ενώ οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πάθησης επηρεάζουν τόσο τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητά τους, όσο και την ασφάλειά τους, αφού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά ατυχήματα.

Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κρίνονται άκρως απαραίτητα, ώστε να περιοριστούν οι σημαντικές επιπτώσεις στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου, και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα Ναρκοληψία στην Ελλάδα καθώς και στην ομάδα Ναρκοληψια/Καταπληξια in GR.